La revista gastronòmica del Maresme

Balate: una cervesa de luxe Avui a Maresme Gourmet ens posem sibarites i baixem a la bodega per tastar una d’aquelles delicatessens que ens fan sentir més orgullosos de ser maresmencs.

Cervesa de la marca Balate

Article publicat: Juliol 2015
  

Què ha de tenir una bona cervesa per convertir-se en una cervesa de luxe? Una bona presentació? Un procés d’elaboració perfeccionista i minuciós que porti fins a l’extrem el control de qualitat del producte final? O potser simplement amb un gust i una aroma particulars que destaquin per sobre de la resta és suficient?
 
Avui a Maresme Gourmet ens posem sibarites i baixem a la bodega per tastar una d’aquelles delicatessens que ens fan sentir més orgullosos de ser maresmencs.
 
Parlem de les cerveses artesanals Balate, elaborades a Vilassar de Mar amb la vocació de convertir-se en una referència en el mercat de les begudes premium del nostre país.

Balate: cerveses artesanes de luxe elaborades a Vilassar de Mar

Tres varietats de cervesa

Unes cerveses especials, concebudes com una experiència gastronòmica, que es distribueixen principalment sota tres varietats diferenciades pel color de l’etiqueta.

 

La Nil: L’estrella de la casa

Per una banda tenim la Nil, amb el distintiu de color groc, una cervesa jove que, pel que ens expliquen, en poc temps s’ha convertit en l’estrella de la casa. Segons la seva nota de tast és “una cervesa amarga amb una certa dolçor amagada, que acaba deixant el paladar amb un cert sabor afruitat molt característic.”

Cervesa Nil de la marca Balate
Fotografia: Balate

La Ter

Després tenim la Ter, suau i lleugera amb “una olor que recorda el plàtan”.

Cervesa Ter de la marca Balate
Fotografia: Balate

La Darro

I per acabar trobem la Darro, una cervesa fosca amb una forta personalitat que “ens deixa la boca amb un sabor dolç i afruitat que es combina de forma harmoniosa amb notes de caramel i xocolata”.
Cervesa Darro de la marca Balate

Fotografia: Balate

Potser són dades molt tècniques, però la veritat és que nosaltres hem tastat les tres varietats i en totes es destil·la que estem més enllà de la típica cervesa artesanal. Per la presentació i pel resultat final al degustar el producte ens queda clar que, el que Balate està intentant crear és una marca de qualitat capaç de trucar directament a la porta d’un mercat tant exigent com exclusiu.

 

El procés de producció

Per conèixer una mica més la marca anem fins a la seva seu, situada al polígon industrial els Garrofers de Vilassar de Mar. Allà és on tenen l’obrador, un espai que ens defineixen com a pràctic i dinàmic que combina un entorn de producció pròpiament dit amb un laboratori, una eina bàsica tant pel desenvolupament de nous productes com pel control de producció dels ja existents.
 
De tot el procediment de creació de la cervesa que ens expliquen, el que més ens crida l’atenció és el mecanisme d’embassament isobàric que utilitzen, una mesura de precaució que busca evitar el contacte de la cervesa amb l’oxigen, i així descartar possibles problemes en la conservació dels diferents tipus de Balate.
 
Tota una aposta per la qualitat que, evidentment, es combina amb un procés on cada detall (matèries primeres, destil·lació…) és tractat de manera minuciosa i perfeccionista. El resultat, com és evident, salta a la vista i és un orgull tant pels seus creadors com per uns gourmets tan enamorats del Maresme com nosaltres.

Obrador de cerveses de la Marca Balate
Fotografia: Balate

Guia de restaurants gourmet